27 d’octubre del 2010

Reedició d'un referent: The Great Domaines of Burgundy

Una bona bibliografia sempre enriqueix i ens estimula, transportant-nos a moments únics, fotografiant les realitats que l'escriptor vulgui reflectir i que el lector acaba per interpretar sota el seu prisma. Un d'aquests essencials per a la biblioteca del neòfit s'ha renovat i ens presenta una anàlisi nova, profunda i completa dels més interessant cellers borgonyons.

Es tracta del llibre The Great Domaines of Burgundy, escrit per Remington Norman l’any 1992 i que va ser reeditat en una segona edició durant l'any 1996 i que just en aquest 2010 ha vist la llum en una tercera reedició, amb l'inestimable ajuda d'en Charles Taylor. En realitat, aquesta conscienciosa anàlisi de cellers es centra totalment en la Côte d'Or, deixant de costat les altres zones de la Borgonya vínica, tocant els millors productors de les 25 viles que inclouen tant la Côte de Nuits com la Côte de Beaune.

Una obra totalment recomanable, on els principals canvis es recolzen en l'evolució dels perfils dels cellers, mostra essencial de la dinàmica tan apassionant que sofreix aquesta tan noble zona francesa. Destaca el pas de 131 perfils de dominis recopilats per a la segona edició fins als 141 de l'actual, renovant la informació de cada una de les propietats. Aquesta ampliació s'explica no només per la incorporació de cellers al llistat, com els de la Sylvie Esmonin i Fourrier a Gevrey-Chambertin, Arlaud a Morey-Saint-Denis, Liger-Belair a Vosne-Romanée, Bertrand Ambroise o Domaine des Pedrix a Nuits-Saint-Georges, Rapet a Pernand-Vergelesses, Henri Boillot a Volnay, Patrick Javillier a Meursault o Michel Niellon a Chassagne-Montrachet, sinó també per canvis soferts, com exemplifica el Domaine Barthod-Nöellat a Chambolle-Musigny, que dóna pas al deliciós treball de la Ghislaine Barthod, complementant-lo amb el perfil del marit de la Ghislaine, en Louis Boillot, qui vinifica les seves parcel•la a les mateixes instal•lacions de Chambolle-Musigny, però on les seves vinyes i estil poc comparteixen amb els vins de la seva muller.

També ens explica i dóna llum a la situació de repartiment de propietats que ha suposat la jubilació d’en Bernard Morey l'any 2006, on els seus fills Thomas i Vincent Morey separen els seus negocis establerts a Chassagne-Montrachet. On trobem el cas similar de l'Alain Chavy i el seu germà Jean-Louis Chavy que fins a l'any 2003 seguien la feina del seu pare Gérard Chavy de Puligny-Montrachet, jubilat cap allà l'any 1994. Curiosament també a la collita 2003 els germans Phillippe Colin i Bruno Colin van separar el seu treball comú al Domaine Colin-Deleger de Chassagne-Montrachet, perfilant-se'n cada un amb una filosofia pròpia.

Dins també trobarem els primers passos de Domaine d'Eugènie a Vosne-Romanée, del que fos en un altre temps el Domaine René Engel, venut als propietaris del Château Latour a Pauillac (Bordeus)per la família després de la mort de Phillippe Engel l'any 2005. Finalment, es recupera la figura d'un dels negocis més establerts de la ciutat de Beaune, Bouchard Père et Fils, que l'any 1995 va ser adquirit pel grup Joseph Henriot.

I és que la dinàmica borgonyona és fascinadora i alhora incansable, on una obra tan completa com aquesta, pel seu caràcter estàtic, no pot incloure tots els canvis que es produeixen, però que el seu interior ens arriba a comentar actualitats com que la collita 2010 el Domaine Louis Carillon et Fils a Puligny-Montrachet, donarà pas a dos nous projectes separats, portats pels fills Jacques Carillon i François Carillon.

The Great domaines of Burgundy
Tapes dures: 288 págines
Editorial: Sterling
Llengua: Anglès
ISBN-10: 1402778821
ISBN-13: 9781402778827
Preu aproximat: 35 dòlars americans

Després de l'aparició del nou llibre de Clive Coates sobre la Borgonya i la reedició de l'obra de Remington Norman, a aquest humil lector sols li cap desitjar un impossible, que quedaria desfasat tan sols escriure's, però que complementaria aquest ressorgir de peces per a la biblioteca de l'enoguillat borgonyó. Es tractaria de l'actualització del cadastre aparegut a Making sense of Burgundy, escrit per Matt Krammer cap a l'any 1990, una obra difícil de localitzar, on la seva informació, valuosa encara, lògicament no ha sigut posada al dia. És un impossible, però per a creure abans cal somiar.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada