7 de febrer del 2012

Vosne-Romanée 1er Cru Aux Malconsorts 2004 de Sylvain Cathiard


Quan em ve al cap la imatge del nucli urbà de Vosne-Romanée, de seguida evoco alguns dels més grans noms de la cultura del vi, essència de la subtilesa i elegància de la Pinot Noir, reflectides en grandiloqüents noms de vinyes com la Romanée-Conti, La Romanée , La Tâche o Richebourg.

Aquests Grands Crus, que són punta de llança de l'exquisida excel·lència de vinyes del poble, són complementats amb un llistat de 1rs Crus, amb noms tan bucòlics com Les Beaux Monts (11,39 hectàrees més 2,37 ha. Classificades Village), Aux Brûlées (4,53 ha.), Les Chaumes (6,46 ha.), Cros Parantoux (1,10 ha.), Les Gaudichots (1,03 ha.), Les Suchots (13,08 ha.) o Aux Reignots (1,62 ha.), exalçant el gran nivell de vinyes existent a Vosne-Romanée, perla de la Côte d'Or.

Sens dubte, Les Malconsorts (o Aux Malconsorts) es troben dins d'aquest llistat de Premiers Crus que cal conèixer, sobretot motivats per la bona mà d'un grapat de vignerons aferrats al sentiment d'exaltació dels vins d'aquestes conrades. Algun dels vins que sorgeixen a Aux Malconsorts, elaborat per les mans adequades, presenten un principi de plaer més evident  que vins elaborats amb raïm de Grands Crus, com dels sobre dimensionats Echézeaux o Grands Echézeaux, o vins de parcel·les excessivament marcats per la criança en bóta, com La Grande Rue de Lamarche. Sempre es parla dels 1er Cru Clos Saint-Jacques a Gevrey-Chambertin o Les Amoureuses de Chambolle-Musigny com vinyes de màxima qualitat que no han estat de reconegudes de manera injusta. Les Malconsorts, sens dubte, es troba al mateix nivell qualitatiu.

Aquesta parcel·la, situada al sud-oest del nucli urbà de Vosne-Romanée, limita pel sud amb Aux Boudots (el 1er Cru de Nuits més septentrional), trobant-se en la continuació natural del mateix vessant dels Grands Crus, confinat pel nord amb La Tâche i Les Gaudichots (que ven a ser el mateix, però això ho explicaré en una altra entrada del bloc). A l'est amb el 1er Cru Les Chaumes i a l'oest amb la petita Aux-Dessus-des-Malconsorts i la parcel·la village de Les Damaudes.

5,86 hectàrees situades en un vessant a 270 metres d'alçada de mitjana, presentant un perfil geològic molt homogeni, en el què trobem sòls rics en components argil·localcaris propis del juràssic mitjà, variant la seva profunditat segons estrats, però arribant a ser en determinats punts de fins a un metre de profunditat.

Aquí els majors propietaris són Domaine Dujac amb 1,57 ha. i l’Etienne de Montille, amb dos lots de vinyes de Aux Malconsorts, un de 0,89 hectàrees de superfície, adquirit al Domaine Thomas-Moillard i una altra, que etiqueta com Christiane en honor a la seva mare, de 0,48 d'hectàrees en una parcel·la situada al costat de La Tâche. Els Domaines François Lamarche amb 0,50 ha. o Hudelot-Noëllat amb 0,20 ha. són altres dels productors que treballen la vinya. També el negoci d’Albert Bichot posseeix aquí 1,76 hectàrees sota la marca Domaine du Clos Frantin.

Entre aquests vignerons destaca la figura de Sylvain Cathiard, un dels més afinats viticultors de la Côte de Nuits. El Domaine Sylvain Cathiard posseeix aquí 0,74 hectàrees on hi ha plantes d'uns 40 anys d'edat, plantades l’any 1972. I és que aquest petit Domaine posseeix 4,25 hectàrees, amb petits lots de vinyes, com les 0,17 ha. de Romanée-St-Vivant, o 1eres Cru de Vosne-Romanée com les 0,16 ha. de Les Suchots, 0,24 ha. de Les Reignots o 0,29 ha. de Al Orveaux, entre d'altres parcel.les.

Sylvain és un viticultor dels d'abans, aplicador d'una viticultura on es proposa un control raonable (Lutte raissonnée) de la vinya, on preval l'equilibri entre l'estat de l'ecosistema de la vinya a nivell microbiològic i l'estat de la biodiversitat de la vinya a majors nivells, només emprant la química en els moments necessaris, però sent a la pràctica poc intervencionista.

El seu treball de verema comença a la vinya, fent una primera selecció de raïm durant la collita, però al celler passa novament per una taula de selecció abans de ser desrapat en la seva totalitat. Aquí la vinificació es podria definir com clàssica, amb maceracions pre-fermentatives curtes a baixa temperatura, fermentacions no excessivament llargues intentant evitar l'extracció. La criança es realitza en bótes noves (entorn al 70%) de roure d'Allier de Remond i François Frères durant uns 18 mesos i s'embotella sense filtrar.

I aquest meravellós Vosne-Romanée 1er Cru Aux Malconsorts 2004 es presenta com a mostra del bon treball de Sylvain Cathiard, ajudat pel seu fill Sebastian, qui van saber extreure les bondats de la collita 2004 i plasmar la grandesa d'aquesta vinya en aquest vi. I és que en tast s'exhibeix amb majestuosa qualitat, tant en visual com en l’aromàtica, presentant un ramillet d'aromes equilibrats, on els matisos de fruita vermella s'entrellacen amb les notes de terra humida, els florals de tardor i les espècies matisades, de manera evocadora, en un conjunt embriagador. De glop llarg i deliciós, mostra una estructura edificada i ben acompanyada per una textura sedosa. Profunditat i persistència, sintetitzats en aquest magnífic Vosne-Romanée, que malgrat la seva joventut, es troba en un moment exquisit de consum.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada