9 de febrer del 2016

Barolo MGA: l'Enciclopèdia delle vigne di Barolo

Després de 8 anys d'exhaustiu treball l'Alessandro Masnaghetti i el seu equip de ENOGEA, un dels més potents grups editorial topogràfics del món del vi, han realitzat aquesta magna obra cartogràfica de la històrica regió de Barolo. 



El llibre compta amb una interessant introducció on es realitza una bona anàlisi de la zona, tenint en consideració les variacions dels diferents sòls. En la mateixa introducció podem observar indicadors de l'evolució de la superfície de la vinya conrreada, amb taules, gràfiques i comparatives entre mapes diferenciats per anys. Gràcies a això entendrem una mica més com ha succeït el creixement d'aquesta zona prestigiosa piemontesa, passant de les 644,79 hectàrees inscrites en l'any 1967, fins a les 13.902,40 ha. del 2013. 

Després d'això, es realitza una anàlisi dels 11 pobles que tenen vinyes amb dret a la DOCG, analitzant les altres denominacions que poden fer-se dins de les diferents comunes. Barolo, Castiglione Falletto, Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Roddi, Serralunga d'Alba i Verduno

A partir d'aquí s'analitzen les diferents parcel·les, de manera alfabètica, explicar-ne les principals característiques i ajudant-se d'un suport gràfic modern. Aquesta anàlisi fa incidència en la importància de la categorització de les diferents vinyes, tot i que es fa una mica complicat entendre-la si no s'està versat en la matèria. 

Finalment es realitza un recull dels diferents cellers que elaboren vi a la regió, però de forma poc elaborada, amb informació útil, però sense cap descripció del tipus d'elaborador. 

És lògic pensar que es tracta d'una obra perfecta per als apassionats de la cartografia vínica, i més si senten passió pels Baroli, àvids per conèixer al mil·límetre aquesta bella regió. Bravo ENOGEA!

Barolo MGA: l'Enciclopèdia delle vigne di Barolo 
Autor: Alessandro Masnaghetti 
Data d'edició: 2015 
Tapes dures: 408 pàgines 
Editorial: ENOGEA 
Llengua: italià / anglès 
ISBN: 9788898254507 
Preu aproximat: 50 euros 
Més informació aquí: ENOGEA

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada