11 de desembre del 2016

Sense Montrachet 2016? De la desgràcia a la col·laboració

Les notícies presagiaven el pitjor. Després d'un hivern suau i una brotació precoç, una onada de fred afectava al continent europeu els últims dies del mes d'abril de 2016. Aquesta, afectava bona part de la vinya de Borgonya i del Loira, deixant-nos impressionants imatges com les que captava el talentós fotògraf Aurélien Ibanez. En elles es mostrava la lluita titànica dels productors de Chablis per mantenir els brots verds de les seves vinyes a resguard del fred assassí, durant la fatídica nit del 27 d'abril. 



Aquesta massa de fred va afectar a bona part de la Côte de Beaune, inclosa la mítica parcela Grand Cru Montrachet, afectant de tal manera que molts dels propietaris temien per una pèrdua total de la collita, sobretot en les parcel·les de la zona de Chassagne-Montrachet. Tot i això, es va poder salvar una molt petita part de la producció. Tan petita que, fins i tot, algun dels propietaris no tenia raïm suficient per produir ni una barrica. 

Donades les circumstàncies excepcionals de la collita, sis dels propietaris del Grand Cru han decidit unir esforços i vinificar junts els seus raïms per poder elaborar vi. Es tracta del Domaine de la Romanée-Conti (qui compta amb tres parcel·les que sumen 0,6759 ha.), Domaine des Comtes Lafon (0,32 ha.), Domaine Leflaive (0,0821 ha.), Domaine Guy Amiot et Fils (0,091 ha.), Domaine Lamy-Pillot (0,0542 ha. propietat de la Claudine Petitjean) i Domaine Fleurot-Larose (0,0502 ha.). Tots junts tant sols sumen unes 1,255 hectàrees del Grand Cru i el seu objectiu és arribar a elaborar dues bótes borgonyones de 228 litres, una desena part de les que solen produir en una collita normal. A tall il·lustratiu, us deixo aquest mapa on podreu veure l'actual cadastre de propietaris de Montrachet Grand Cru i on se situen les seves parcel·les: 


Cadastre del Montrachet Grand Cru

Inicialment, es volia aprofitar la llicència productiva com a negociant del Domaine Leflaive, on s'estan criant les dues bótes i, una vegada envellides uns 18 mesos, repartir el vi equitativament entre els sis productors per poder comercialitzar les 600 ampolles. 

Però aquesta iniciativa xoca frontalment amb la normativa jurídica vínica i fiscal francesa, ja que no es pot elaborar una cuvée compartida i comercialitzar-la individualment. Així que, o hi ha certa flexibilitat per part de l'administració o les futures ampolles només es podran destinar a ús privat dins del celler. Una altra possible solució seria realitzar una subhasta benèfica. D'aquí poc, en traurem l'entrellat.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada