Als menys versats en el tema els sorprendrà, però a la terra dels més elegants vins negres de la Borgonya va existir i existirà un Grand Cru blanc elaborat amb el raïm Chardonnay. Es tracta de l'únic Grand Cru blanc de la Côte de Nuits que es pot elaborar des que existeixen les apel•lacions d’origen franceses.
Entre les 10,85 hectàrees d'extensió que té el Grand Cru de Musigny, el major propietari per extensió és el Domaine de Comte Georges de Vogüé qui posseeix fins 7,12 hectàrees d'aquest Grand Cru. Aquest, quinta essència de l'elegància borgonyona, actualment està compost per tres lieux-dits o parcel•les: Les Musigny (o Les Grands Musigny) amb una extensió de 5,90 hectàrees, Les Petits Musigny, on les 4,19 hectàrees són propietat del Comte de Vogüé i els dos sectors de 0,77 hectàrees d'extensió de la Combe d'Orveau. És interessant veure amb la perspectiva del temps aquest mapa del segle XIX on ja s'apreciava l'aclaparadora concentració de terres que posseïa aquest històric Domaine a Musigny.
Aquest domini de vinyes explica que hi hagi fins a vora 0,65 hectàrees de raïm blanc plantades a la part alta de Les Musigny, reminiscència de quan s'emprava aquesta varietat blanca per barrejar una desena part de la mateixa amb el vi negre, vestigi d'una viticultura ancestral. D'allà sortia el raïm que va permetre elaborar al Domaine Musigny Blanc fins a la collita 1993.
Quin és el motiu per el que no podem trobar vi etiquetat com Musigny Blanc a les collites de finals dels noranta i principis del segle XXI? La resposta és molt senzilla. Durant els anys 1986, 1987, 1991 i 1997 es van realitzar una sèrie de replantacions de la vinya, pensades en substituir les velles vinyes que van provocar una lògica desclassificació dels vins a Bourgogne blanc genèric. Lògicament ja han passat més de 25 anys des de la primera replantació i ara està a les mans del Domaine comercialitzar de nou un vi sota la senyera de Musigny Blanc, però la prudència i el bon saber fer del gerents de la propietat han determinat el que encara no es comercialitzi.
I com a mostra d’aquest treball fa poc vam obrir una ampolla del Bourgogne Blanc 2002 de Domaine de Comte Georges de Vogüé, un vi vinificat a la borgonyona, amb la seva fermentació en bóta i una criança en fusta poc marcada. Es tracta d'un vi auster, franc, segurament propi de les terres de les quals procedeix, terres calcàries de Comblanchien on la oolita té el seu protagonisme. Una aromàtica que s'obre amb l'aire, deixant veure una molt bona interpretació de la collita, amb la profunditat mineral ben compensada per la maduresa i la densitat, amb l'alcohol ben integrat. En boca mostra nervi, densitat i estructura, però amb l'equilibri per senyera. Segurament es tracta d'un rara avis, però sens dubte estem davant d'un gran Borgonya blanc.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada