30 de novembre del 2012

La pedrera calcària de Saumagen


Circulant per la Deutsche Weinstrasse, ja superant les vinyes de la part central del Mittelhaardt (nucli històric del Palatinat vinícola), ens trobem la idíl·lica parròquia de Kallstadt, direcció al Unterhaardt.  

Allà, just al centre del poble, es situa la Weingut Koehler-Ruprecht (membre de la VDP) ocupant  una casa senyorial on en Bernd Philippi, com enòleg-gerent, i en Dominik Sona exercint d'enòleg tècnic, aconsegueixen elaborar vins que són estendard de qualitat , amb el classicisme en la vinificació de la força i l'empenta que es pot aconseguir amb la Riesling d'aquesta comarca d'Alemanya. Un celler d'origen familiar, creat als anys 20's per l'avi d'en Bernd i que l'any 2009 va ser venut a un grup d'inversors nord-americans. Aquests han decidit mantenir el senyor Philippi davant del negoci durant un cert temps.

A les més de 10 hectàrees de vinyes que posseeix el celler es poden trobar Weisser Burgunder (Pinot Blanc), Grauer Burgunder (Pinot Gris), chardonnay, Muskateller, Gewürstraminer, Scheurebe i Spätburguder (el 20% de la producció), però a les seves millors parcel·les sempre trobarem plantada la Riesling, que engloba el 52% de la seva producció total. Noms com Steinacker, Kreidkeller i Annaberg, formen part de la seva cartera de parcel·les a Kallstadt, però només per una és coneguda a nivell internacional.



Es tracta de Saumagen, una vinya situada en el que fou una antiga pedrera de pedra calcària de l'època romana, on s'obtenen vins deliciosos i equilibrats que evolucionen de manera meravellosa. La seva orientació i la protecció dels boscos adjacents permeten la òptima maduresa del raïm.

El celler realitza fins a cinc collites a mà, fent una vinificació tradicional consistent en un suau premsat, macerant el raïm durant unes 24 hores, amb la fermentació alcohòlica espontània a temperatura ambient (mai superant els 18 º C) durant unes 3 o 4 setmanes, evitant la xaptalització. Finalitzada aquesta, es crien en velles tines ovalades de fusta de roure i de castanyer de diferents capacitats, com els tradicionals viertelstück (de 300 litres), halbstücks (de 600 litres), stücks (de 1.200 litres) i doppelstücks (de 2.400 litres). Allà es mantenen en ells, variant el temps de criança segons si són dolços que s'embotellen en els mesos d'abril i maig, o en el cas dels vins secs, al setembre. Per apreciar la gran gamma de vins que elabora el celler amb aquesta parcel·la, reprodueixo les dades que em va facilitar el celler amb els Saumagen Riesling que es van elaborar en la magnífica collita del 2008:
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Kabinett trocken (Alc. 11,63% Sucre 6,4 g/l Acidesa 7,9 g/l)
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese trocken (Alc. 12,19% S. 3,2 Ac. 6,7)
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese trocken R (Alc. 12,50% S. 2,90 Ac. 6,60)
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Auslese trocken (Alc. 12,31% S. 2,8 Ac. 7,6)
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Auslese trocken R
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese halbtrocken (Alc. 11,77% S. 13,0 Ac. 8,4)
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese (Alc. 11,00% S. 30,9 Ac. 8,9)
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Auslese (Alc. 8,88% S. 81,2 Ac. 8,4)
  • 2008er Kallstadter Saumagen Riesling Auslese R (Alc. 10,00% S. 120,00 g/l)


Les cuvées més desitjades, elaborades en determinades collites, són les seleccions etiquetades amb una R. Estem davant autèntics vins de reserva, com és el cas de Saumagen Riesling Spätlese Trocken R que normalment es  comercialitza 4 anys després de la verema, i el Saumagen Riesling Auslese Trocken R, que pot espera fins als 6 anys. En anys molt excepcionals, com el 2007 o 2009, s'elabora una doble selecció marcada amb una RR. Vins, tant en secs com amb les veremes tardanes, pensats per a la tocar la fibra del enòfil, persistir i fer gaudir.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada