17 de maig del 2015

Climats et Lieux-Dits des Grands Vignobles de Bourgogne

Borgonya, t'estimo! Però de vegades em descol·loques.

Segurament Borgonya sigui la regió vinícola més cartografiada del tot el món, amb tota mena de mapes, on els climats (crus) i els lieux-dits apareixen ben delimitats, calibrades la seva exposició i inclinació i mesurada la seva extensió al mil·límetre quadrat. 


Però sincerament resulta difícil trobar una obra que abasti tot l'ampli rang de noms de vinyes existents i separi de forma clara els diferents tipus de topònims. Aquest és el cas del llibre que han escrit Marie-Hélene Landrieu-Lussigny (especialista en toponímia) i Sylvain Pitiot (l'omnipresent cartògraf), editat en francès, amb el títol Climats et Lieux-Dits des Grands Vignobles de Bourgogne (Atlas et historie des noms de Lieux).

Cal tenir en compte que a la Côte d'Or s'ha emprat des de temps immemorials noms molt diversos que van donar origen a les actuals denominacions dels Grands Crus i Premiers Crus, reglamentats oficialment pels cadastres que va realitzar l'INAO l'any 1935. Seria bo, per tant, intentar deixar clara la diferència entre els dos conceptes. 

El lieu-dit és un terme de caràcter local que s'ha anat emprant per a donar nom a una porció de terreny. Aquest nom sorgeix de l'ús tradicional i respon a una particularitat topogràfica o històrica, com poguessin ser els termes geològics (Les Perrières, Les Cras, Les Grèves), senyorials (Chevalier-Montrachet, Les Richebourgs), de propietat (Chambertin, Clos du Roi), etcètera. 

En canvi, el climat és el nom que l'ús col·lectiu o privat ha donat a una porció de terra, preferiblement productiva de Premiers i Grands Crus. El climat pot ser part d'un lieu-dit, abastar diversos lieux-dits o també diverses parts de lieux-dits. El nom del climat sol ser el que es fa servir per anomenar els Grands Crus i Premiers Crus

A tall d'exemple: La Tâche Grand Cru (Vosne-Romanée) és un climat (6ha 06a 20 ca) que es componen de dos lieux-dits, La Tâche (1ha 43a i 45ca) i Les Gaudichots ou la Tâche (4ha 62a 75ca). 

En aquesta obra hi ha reflectits fins a 1.463 climats i lieux-dits i en ella es fa un repàs de l'origen toponímic d'aquests termes. També s'exposen mapes dels 34 pobles vinícoles que composen la Côte d'Or, separant climats i lieux-dits, i indicant la seva superfície. A més, per cada poble que conté un Grand Cru hi apareix una llista de productors que l'any 2011 van efectuar la declaració de collita a la Confédération des Apellations et des Vignerons de Bourgogne (CAVB)

Sens dubte, es tracta un llibre tècnic però alhora molt pràctic. Si vols entendre millor la Côte d'Or, aquest llibre és imprescidible.

Climats et lieux-dits des grands Vignobles de Bourgogne 
Autor: Marie-Hélene Landrieu-Lussigny i Sylvain Pitiot 
Data d'edició: 2012 
Tapes dures: 418 pàgines 
Editorial: Éditions de Monza & Éditions du Meurger 
Llengua: francès
ISBN-13: 978-2916231204 
Preu aproximat: 50-70 euros

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada