31 de gener del 2011

La millor Savoia de la mà dels Dupasquier.

Quan el Roine s'endinsa per l'històric ducat de Savoia els seus meandres van guanyant en magnífics paisatges, on petits llacs sorgeixen, s'allotgen idíl•lics poblets enclavats a les pronunciades pendents, circumdats per pastures on descansen tranquil•les les vaques i als turons més assolellats es planten belles vinyes.



A Jongieux, una d'aquests delicioses poblacions, trobem establerta a la família Dupasquier, família de vignerons, on sorgeix la figura d’en Nöel Dupasquier com a far patriarcal i de qui el seu treball durant anys ha demostrat que ens trobem en una regió vinícola que mereix tenir una major ressonància mediàtica.

Les vinyes

La família Dupasquier té unes 14 hectàrees de vinyes repartides entre Jongieux i Lucey, amb 2,5 hectàrees situades al pronunciat turó de Marestel que s'alça fins els 450 metres d’alçada, ric en sòls d’una consistència calcària pròpia dels sòls Kimeridgians. Dins de les 7 hectàrees de varietats negres hi ha plantades Gamay, Pinot i Mondeuse, autòctona cosina de la Syrah, i en les 5,5 hectàrees de varietats blanques podem trobar Chardonnay i les autòctones Jacquère i Altesse. Les vinyes tenen una orientació cap a l'Oest, protegint per alguna de les muntanyes més altes del massís del Jura dels freds vents provinents dels Alps, aconseguint una òptima maduresa del raïm.

Meticulós treball a la vinya, però intentant fer una intervenció mínima, seguint una viticultura allunyada dels productes de síntesi, amb veremes manuals, metodologia lògica apreciant les pendents que aquí trobem, utilitzant podes aplicant la tècnica Guyot.

El treball dins del celler

Les instal•lacions familiars es troben en ple Aimavigne, nucli situat als peus de la muntanya Charvaz, una de les muntanyes més meridionals del massís del Jura, on els vins blancs es crien en grans bótes de fusta vella vora els 12 i 18 mesos depenent la varietat, emprant la mínima quantitat de sulfurós possible, i els remuntats necessaris posteriors a la fermentació. Una vinificació que frega els mètodes emprats per als vins naturals, encara que és interessant escoltar les paraules de Nöel i el seu fill David vora les etiquetes a l'hora de vinificar.

Per als vins de Savoie treu varietals de jovial i fresc Gamay, correcte i madur Pinot, i un especiat, magre i delineat Mondeuse en els negres. En vins blancs elabora també un Chardonnay una mica marcat per els llevats, un mineral i lleuger Jacquère i un Altesse, elaborat amb el raïm d'un petit vinya situat a Lucey, magnífica pedra de toc per iniciar-se amb aquesta varietat.

També elaboren un vi rosat i un escumós a força de Altesse, anomenat Fleur d'Altesse, que també dóna nom a una altra vinificació amb panses que elabora en determinades collites, mitjançant veremes tardanes.

I la joia de la corona, la Roussette de Savoie Marestel, elaborat amb la mateixa Altesse, procedent de les plantes més ancianes d'aquest cru específic i amb les quals s'aconsegueix un vi madur, ple, de caràcter propi i longeu. Un blanc deliciós del que he tingut el plaer de provar unes quantes collites, apreciant que madura de manera ideal amb la guarda amb ampolla.


Per als profans de la regió, val la pena escapar-se a conèixer els seus paisatges, la seva gent i la seva cultura, on s'inclouen els seus aliments, sobretot formatges i vins. Es dóna la circumstància que actualment no hi ha un importador que es dediqui a la comercialització dels vins del Domaine a Catalunya, encara que el celler està obert a la venda directa a particulars, amb uns preus més que raonable. Gràcies als savis consells del Andrés Conde que van aconseguir inculcar-me l'amor i l'afecció per aquest negoci familiar.

Annex fotogràfic de les diferents visites al domaine Dupasquier.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada