7 de maig del 2011

Presentació de l’etiqueta de Berg Schlossberg 2009

D'una de les més qualificades vinyes de la històrica regió vitivinícola del Rheingau, a Alemanya, bressol de les veremes tardanes que més ennobleixen a la més divina de les varietats de raïm, la Riesling, la Weingut Georg Breuer elabora un dels puntals qualitatius en la regió.


Es tracta de la vinya Berg Schlossberg, situada a turó de pronunciada pendent, on s’arriba a punts de fins el 64% d'inclinació, i divers en orientacions, situat a la part més occidental del municipi de Rüdesheim, on la Riesling arrela en un conjunt de sòls de pissarra ensorrada rics en quarsita. Aquí el celler té 3,3 hectàrees que des de la collita 2010 són conreades seguint paràmetres ecològics, i en les quals 2,5 ha. són destinades al cultiu de la Riesling, amb plantes d’edat al voltant dels 30 anys.

Des de l'any 1980 l'etiqueta del Berg Schlossberg és encarregada a un artista perquè intenti exalçar la identitat de l'ampolla, i precisament per l'etiqueta del Berg Schlossberg 2009, que recentment ha estat comercialitzat, es va encarregar la il•lustració a l'artista zamorà José María Mesquita Gullón. El passat 27 d'abril va tenir lloc a Girona la presentació de l'ampolla, comptant amb la presència de Theresa Breuer, filla del malaguanyat Bernhard Breuer i de l'artista Mesquita Gullón, que ens van acompanyar en un acte organitzat per Vins Alemanys, el seu importador a Espanya.

Breu informe sobre la collita 2009

Després d'un hivern molt fred i amb bon nivell de pluges per a la preparació de la collita, les temperatures es van recuperar de manera que al mes d'abril es van registrar la segona mitjana més alta des de l'any 1884, només superat pel mes d'abril de la collita del 2007, cosa que va suposar començar amb cert avançament, a mitjans de mes, l'obertura de les gemmes. Per sort el mes de juny es va presentar més fresc i humit, havent acabat la floració els primers dies del mes, es va presentar la pluja tan necessària per als sòls de Berg Schlossberg. Lògicament l'estiu es va mostrar amb un increment de temperatures que van permetre una òptima maduresa fenòlica, acompanyada per una òptima ventilació i inversió tèrmica a les nits que varen permetre mantenir les condicions sanitàries adequades. Així fins a l'octubre, on es van recuperar les temperatures i la hidrometria adequada. Per sort, la setmana anterior a la collita es va poder tenir un temps estable i podent recollir, lògicament a mà, el fruit per poder ser vinificat a les instal•lacions de Rüdesheim.

Allí es va fermentar el most en grans bótes de roure alemany, amb els clàssics Stück, de 12 hectolitres de capacitat i els doppelstück, amb el doble de capacitat, romanent allí fins al moment del seu embotellat, prest per a la seva comercialització que no es va realitzar fins almenys 18 mesos després de la collita. L'analítica del Berg Schlossberg 2009 revela les dades d’un 12% d'alcohol, amb una acidesa total de 6,8 grams i 2,5 grams de sucre residual, produint uns 5.100 litres de vi.

El resultat és un vi, que malgrat la seva edat, mostra les seves credencials de fermesa i austeritat, complex en matisos però equilibrat en intensitats, tant aromàtiques com gustatives. Records cítrics bé matisats, sense estridències artificis, amb la complexitat mineral encara per desplegar i una acidesa en boca que deixa un òptim balanç, deixant clara les seves credencials de vi sec sense embuts. Una nova mostra de Berg Schlossberg amb l'inconfusible segell de la casa Breuer.

Després de la presentació de l'anyada, l'etiqueta i el vi, van venir el Berg Schlossberg 2008 (12'0% vol. / 7'8 acidesa total / 4'8 sucre residual) com comparativa amb una anyada més recent, i per calibrar el seu potencial de maduració vam tastar Berg Schlossberg 1996 (11'9% vol. / 8'3 acidesa total / 7'6 sucre residual) i Berg Schlossberg 1990 (10'9% Vol / 10'2 acidesa total / 9'5 sucre residual ) i malgrat el gran nivell, sobretot del sorprenentment jove 1990, prefereixo deixar en un segon pla les valoracions dels mateixos ja que l’exercici comparatiu, malgrat el plaent del mateix, fa que es perdi la perspectiva respecte al 2009 , però aquest 1990 és un dels més grans rieslings secs que he tingut el plaer de gaudir.

Annex fotogràfic:

Presentació mundial del Georg Breuer Schlossberg 2009

Visita a la Weingut Georg Breuer

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada