21 d’octubre del 2013

La heroica de la vinya. Descobrint la Ribeira Sacra

Qualsevol que tingui una mica d'atenció per tot el que envolta el món del vi no li és estrany que als darrers anys una zona ha sorgit amb força en el panorama vínic. La Ribeira Sacra, a la província d'Ourense, ha estat lloada per la crítica, tant espanyola com anglosaxona, com una de les més interessants i prometedors zones productores, tant pels seus vins com les seves vinyes.

Però les bondats d'aquesta terra romanen desconegudes per a la majoria dels consumidor del mercat espanyol, ja que el consum es centra sobretot en el consum local gallec i en l'exportació per als vins de gama alta. Per poder conèixer una mica millor la realitat, i atret per la bellesa que transmetien la majoria de foto-reportatges de la zona, vaig decidir escapar-me fins a Galícia i trepitjar sobre el terreny.

En aquest estimulant paisatge, on es fa palpable que estem davant d'un perfil de viticultura extrema, plena d'heroïcitat, podem gaudir d'algun de les vinyes més espectaculars del Món, dignes candidates a ser Patrimoni de la Humanitat.



Pendents impossibles, amb sòls pobres de llosa (la pissarra local) que dificulten en gran manera la viticultura, climatologia capritxosa i unes varietats autòctones són les seves senyes d'identitat. Aquí brilla la Mencia, però també la Godello, la Treixadura, la Merenzao, la Sousón, la Brancellao, la Albariño i la Dona Branca.

En aquest viatge per la comarca, que es pot subdividir en les subzones de Chantadas, Quiroga-Bibei, Ribeiras do Miño, Ribeiras do Sil i Amandi, em vaig centrar en aquesta última.


Dins del meu periple vaig decidir visitar tres cellers de perfil molt diferenciat, amb una sola màxima, la qualitat. A Guímaro, a Sober, coneixeria el treball d'en Pedro Rodríguez i la seva recerca per una més elegant expressió de la Mencia. A la Adega Algueira, al poble de Doade, al costat d'en Fernando González Rivero descobriria l'intens treball de recuperació i exaltació de les varietats autòctones. I finalment, tenint també com objectiu aquesta exaltació de la Mencía, la Merenzao, la Sousón i la Brancellao, em vaig citar amb Dominique Roujou de Boubée, doctor en Enologia i Ampeologia per la Universitat de Bordeus, i enòleg del Ponte da Boga, un celler amb més volum de producció que les anteriors, però on les seves especialitats estan a l'alçada a nivell qualitatiu, però això és ja per a properes entrades.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada