15 d’octubre del 2009

Una altre gran interpretació de la riesling pissarrosa

Després de la sessió espectacular a Oberhäusen, tot semblava indicar-nos que les nostres experiències posteriors en terres germàniques no arribarien a tals nivells de mestria, però sens dubte ens equivocàvem, ja que la visita a la família Schönleber va venir a confirmar totes les bones vibracions i expectatives que el bo de Werner Schönleber està extraient de les vinyes de Monzingen des de mitjans dels noranta.

Al pati d'aquesta petit celler familiar, vora d’en Werner i la seva esposa Hannelore, vam conèixer al Frank, el fill d'ambdós i qui està recollint totes les bones maneres del seu pare, i està portant bona part de les tasques, tant a la vinya com al celler. Una copeta del seu sekt de pur riesling i cap al cotxe, que ens esperava Halenberg.


Passejant:


El poble de Monzingen, situat a l'extrem Oest del Nahe, es troba encaixat entre puigs, protegit dels vents del nord pels turons Hunsrück, conferint un clima molt benigne. A l'extrem sud el riu Nahe circula amb un cabal bastant més restringit, creixent a la seva vora els turons d'Halenberg i Frühlingsplätzchen. Aquí els Schönleber posseeixen 16 hectàrees de vinyes, en les quals pràcticament les tres quartes parts estan ocupades per plantes de Riesling.

Frühlingsplätzchen, la cara de la qual mira cap el sud-oest, és un turó de pissarra, on es combina la vermella, verda i blava, jaspiada amb quarsita i basalt, destacant la vermella. El seu nom prové de l'adveniment de la primavera, on per la seva orientació i ventilació s'inicia abans el desglaç hivernal.

D'Halenberg els Schönleber tenen 5 hectàrees de terres riques en pissarres blaves i quarsites. La seva millor parcel•la, coneguda amb el nom de Lay, ocupa la part central del turó i ha vist incrementar-se la superfície amb les tasques de plantació que s'han produït l'any 2007 en una petita parcel•la de 0,64 hectàrees que portava 30 anys abandonada pel seu alt cost de producció. L'any 2008 es van replantar dues parcel•les d'1,2 hectàrees d'extensió, però aquestes parcel•les es situen en la part superior del turó i segurament el seu fruit es dediqui en el futur al Mineral.
El nostre passeig va consistir en una volta per Halenberg, observant el major aportament de pissarra a Lay, apreciant la intensitat de la pendent, on en alguns casos supera el 70% d’inclinació. Contemplem els ceps que donen el fruit del Mineral, el segon vi provinent d'aquest vinya i ens creuem amb Tim Fröhlich, un altre prestigiós viticultor de la zona, que va venir a aplicar un tractament preventiu a la seva parcel•la d'Halenberg.

La veritat és que el passeig dóna per a molt, ja que a primera vista s'aprecia la forma de treball molt interessant a la vinya, però també s'aprecia la barbaritat que va suposar la llei del vi de l'any 1971, que va permetre que parts d'Halenberg s'etiquetessin com Frühlingsplätzchen, quan clarament aquesta última vinya es situa en un altre turó, separat d'Halenberg per la vall que ocupa el poble de Monzingen.

Tastant:

Després de visitar les vinyes vam tornar al celler, on ens esperaven en un espai idíl•lic, situat darrere de la sala de criança, magatzem on s'allotgen els dipòsits d'acer inoxidable que solen utilitzar en Werner i en Frank en les seves vinificacions.

Els bàsics ronden un gran nivell, tenint un Weissburgunder trocken 2008 francament bo. Els seus Riesling trocken 2008, Lenz 2008 i el Mineral 2008 presenten una línia molt interessant, encara que la vertical de Mineral amb el 2007 i el Mineral 2006, ens fa pensar en una recomanable guarda per a aquests 2008.

En els vins secs de grans vinyes, malgrat la seva confusa nomenclatura, destaquen també els Frühlingsplätzchen G.G. 2008 i Halenberg G.G. 2008, ambdós tremendament profunds, minerals i intensius en nas. L'Halenberg G.G. 2007 es mostra una mica cohibit, i els Monzinger Halenberg Riesling Auslese trocken 2002 i el Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Auslese trocken 1992, es mostren com magnífiques ampolles, l'evolució de les quals, positiva fora de mida, els converteix en magnífics aliats per al menjar.

Amb les veremes tardanes, com el Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Spätlese 2008, el Monzinger Halenberg Riesling Spätlese 2008 i el Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Spätlese -Rutsch- 2002, em convenço que aquest és el nivell de pradikat en el qual prefereixo moure'm. Per menjar a part el Rutsch 2002, monumentalitat delineada mineral. Un gran vi de emoció, que marca el seu record per sempre.

Abans d'entrar en els plenament dolços, la Hannelore ens va preparar un deliciós dinar, replet d'embotits típics de la zona i que les nostres hordes es van encarregar de liquidar en segons. Després de l'àpat, vam poder comprovar que els Monzinger Halenberg Riesling Auslese 2008 i el Monzinger Halenberg Riesling 1995 mostren les bones maneres dels Auslese del Nahe, amb magnífics balanços entre densitat i dolçor.

I finalitzem amb la puresa dels Eiswein, on vàrem provem els Monzinger Halenberg Riesling Eiswein 1999, el Monzinger Halenberg Eiswein Riesling 2008, veremat el 30 de desembre a -9,5ºC i el Monzinger Halenberg Eiswein Riesling 2002, veremat l'11 de desembre del 2002, dia de l'aniversari d’en Frank, a -9ºC. Què dir? Posats a discutir la puresa, segurament em quedaria amb el 2002, per mostrar un major equilibri, encara que el 2008 també s'esplaia en carretons florals i de mels, de fascinadora sintonia. Un magnífic final de festa per a aquesta deliciosa visita al Nahe i el relat del qual espero hagi estat del vostre gust. Tornarem.

Annex fotogràfic: Weingut Emrich-Schönleber:

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada