14 de gener del 2010

Antonino Izquierdo Vendimia Seleccionada 2006

Hi ha vegades que no em deixa de sorprendre'm com una etiqueta, un a priori, una informació, poden condicionar la veritat que la copa amaga.

Precisament aquestes festes un familiar em va regalar una ampolla d'aquest Ribera del Duero, del qual no havia sentit a parlar mai i he de reconèixer que la poca informació que havia pogut trobar a la xarxa sobre el mateix presagiava que es tractaria d'un vi que no li acabaria de trobar la gràcia, ja que les característiques d'aquest Ribera, elaborat a base de la fruita procedent d'unes vinyes situades a Aranda del Duero, d'uns 30 anys d'edat, de producció escassa (unes 4000 ampolles) i altes puntuacions de la crítica internacional, semblaven col•locar-lo en la línia d'aquests vins hiperfashion que tan poc atreuen les meves compres i que solen poblar la majoria de les prestatgeries de les enoteques pàtries.

Però vet aquí que després d'obrir l'ampolla, majoritàriament Ull de llebre i una miqueta de Cabernet Sauvignon, la meva percepció va canviar, liquidant l'ampolla en un no res. I és que en tast es va mostrar amb una visual de color morat picota, presentant amb un lleuger rivet vermellós. La seva capa delatava una no excessiva extracció cromàtica, sense sediments en primer pla, net i amb brillantor. La seva intensitat aromàtica deixava en primer pla un nas de caràcter clarament especiat, agradable, repuntat per la llampada de la frescor etílica. Fruita negra madura i groselles àcides com a font de la aportació fruitosa, però amb aquest caràcter atlàntic que el feia mostrar-se com un vi bastant equilibrat, que guanyava en profunditat pel bon treball amb la criança a la bóta. La boca es va mostrar i es va expressar amb un encertat pols, de bon volum, de taní polit, acompanyat d'una bona intensitat gustativa, definida entre l'amarg i l'àcid. La seva persistència segurament sigui el seu punt més feble, però es comporta com el que caldria esperar d'un magnífic Ribera del Duero, on l'escassa producció del qual i la bona factura provoquen que es situï en una escala de preu elevat, vora els 44 euros. Sí us interessa, es pot comprar a la xarxa mitjançant Vinissimus.

Un desig per l'any 2010. No tenir idees preconcebudes...

Us deixo amb una interessant iniciativa a favor de les gents d’Haití, que tan ens necessiten, a través d’una subhasta solidaria de vins.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada