30 de maig del 2010

Aprofundint en les arrels del Domaine Pierre Gonon

Segurament no sigui un dels noms més coneguts del Roine a Espanya, ja que la seva petita producció no afavoria la seva entrada comercial al nostre país, tot i que sens dubte per mèrits propis es troba entre aquests petits secrets enològics amagats al Roine nord.

Fa uns dies vaig poder acompanyar el seu importador durant una visita al domaine, passejar per alguna de les seves vinyes, provant algun dels seus vins i xerrant agradablement amb en Jean Gonon sobre la seva filosofia i les seves percepcions sobre el món del vi en general.

Un curt posicionament familiar:

El domaine Pierre Gonon va ser creat pel pare dels actuals propietaris, en Jean i en Pierre Gonon, donant-li nom i assentant les seves arrels a la famosa avinguda Ozier (també coneguda com de Saint Joseph) del poble de Mauves, on es troben establerts vignerons tan imprescindibles com en Jean Louis Chave o en Bernard Gripa, el que explica molt bé la idiosincràsia que mou a aquest celler, d'àmbit familiar, apegat a les arrels, amb les tradicions vitivinícoles apreses a cop de multitud de collites i amb el gran rei Roine en les seves fonts.

Vinyes i viticultura emprada en elles:


La família Gonon posseeix unes 11 hectàrees de vinyes en ple cor de Saint Joseph, ronda del mític turó d'Hermitage, a les viles de Mauves, Tournon-sud-Rhône i Saint-Jean-de-Muzols. I és precisament en aquests pobles on aquesta vasta apel•lació d'origen adquireix sentit, situant-se a Tournon l'original turó que dóna nom a l'AOC.

Limítrof a ella, dins del municipi de Tournon però més propera a Mauves, es troba el turó de Les Oliviers, d'orientació sud, en unes terres riques en saulons granítics, jaspiades pels cantells rodats. Un terra pobre que obliga a les plantes a aprofundir les seves arrels. Encara que en el turó hi ha majoritàriament plantada Syrah d'uns 35 anys, també es troben les dues hectàrees de raïm blanc que vinifica el celler, majoritàriament raïm Marsanne, plantades pel pare Pierre l’any 1958, acompanyada amb una miqueta de Roussanne. Dins del municipi de Mauves també posseeixen una parcel•la coneguda com Montagnon, just a l'oest del nucli urbà, dedicada exclusivament a la Syrah.

Més al nord, en direcció a la vila de Tournon es troben tres parcel•les anomenades Croix de Peygros, Côtes des Rivoires i Javignas, molt properes al turó de Saint-Joseph, on hi ha plantada Syrah. Un turó amb una orientació més exposada al sud-est i una pendent molt pronunciada. Encara que en elles hi ha plantes de molt bona edat, recentment s'ha realitzat tasques de replantació i reorganització en alguna d'aquestes parcel•les, encara que la seva fruita és descartada, emprant-s’hi només les de millor qualitat per a l’assemblatge final.

I finalment les joies de la corona, les 2,5 hectàrees de Syrah de la parcel•la coneguda amb el nom d’Aubert i que la família va adquirir recentment al mític Raymond Trollat ja jubilat. I més al nord la parcel•la de nom Martinot, dins les dues de la comuna de Saint-Jean-de-Muzols. Aubert es situa en el que seria la continuació física del turó d'Hermitage, separades ambdues pel gran Roine. Plantes velles de vora els 70 anys, amb algunes superant els 90 anys, plantades també sobre terres granítics.En elles la viticultura emprada és sensata, amb arades contínues a cavall, intentat limitar l'ús de productes de síntesi i per a això no escatimen en equip humà (10 persones per a 11 hectàrees). Selecció individual (masal) pròpia i podes curtes, intentant aixecar la planta del terra mitjançant el lligall manual (attachage), podant en verd al juny per limitar els rendiments i poder veremar a mà, ja que la composició dels terres i la pendent impedeixen mecanitzar la verema.

Vinificació tradicionalista:

La recepció del raïm es realitza a les seves instal•lacions de la vila de Mauves, molt properes a les vinyes, el que permet mantenir les condicions del raïm en un estat sanitari perfecte. Per al seu vi blanc empra fermentacions combinades en tancs d'acer inoxidable i bótes de fusta usades d’uns 300 litres, però sense maceracions pel•liculars en fred.

Per als seus negres es vinifica cada parcel•la individualment, realitzant la fermentació en grans tines antigues de fusta (algunes del segle XIX) obertes, previ desrapat, emprant, depenent de les condicions de la collita, una part de carràs sencer. Allà roman tres setmanes fent la ruptura manual del barret mitjançant el trepitjat fins que es passa per la premsa horitzontal a baixa pressió i mitjançant la gravetat passen a les bótes de 600 litres situades a les caves subterrànies.

Son bótes de fusta ja emprada, que per exemple pel vi procedent de Les Oliviers i de les parcel•les de Tournon poden tenir vora 20 anys i per a les vinyes velles de Saint-Jean uns 60 anys. Allà passen vora els 16 mesos, on són transvasats fins tres vegades, aclarits amb ou, però embotellats sense filtrar, després d'una estança en inoxidable durant un mes, per assemblar les diferents parcel•les. En el procés s'utilitza el SO2 d'una forma sensata, però sense renunciar a ell.

Els vins comercialitzats pel celler:

Amb els raïms descartats i el raïm de les plantes més joves de les vinyes dins de l'AOC Saint Joseph, sumada al raïm d'una parcel•la de Mauves que es situa fora de l'AOC s'elabora un vi negre del país de l'Ardèche comercialitzat sota el nom Les Iles Feray. Es tracta d'un vi franc, fresc i lleuger.

El seu Saint-Joseph blanc “Les Oliviers”, únic blanc del celler, la producció anual del qual no supera les 10000 ampolles i que en anys com la collita 2008 només es va poder elaborar 2000 ampolles, s'elabora mitjançant els raïms de la finca homònima que se situa a Mauves, on majoritàriament hi ha plantada Marsanne, acompanyada d'una mica de Roussanne. Un blanc opulent, madur, l'evolució del qual el posen per dret propi entre els millors Saint Joseph blancs.

I finalment el seu Saint Joseph Rouge, elaborat de l’assemblatge dels millors raïms de les parcel•les de les tres comunes de Tournon, Mauves i Saint-Jean-de-Muzols. Un negre saborós, ric i profund, sense excés de densitat, digestiu i de magnífica persistència. Un Syrah de tall clàssic, les notes del qual son especiades i una concreta despuntada cítrica de taronja fan molt diferenciable el seu nas.

Com a anècdota comentar que el celler vinifica des de l'any 2006 (només s'ha produït des d'aquell any a les collites del 2007 i 2009) una bóta de 600 litres de vi amb el raïm de les vinyes més velles d'Aubert, però malgrat el magnífic resultat obtingut, els Gonon no s'ha decidit a comercialitzar-lo, ja que són més partidaris d'elaborar un Saint Joseph a l'estil més pur dels Chave, mestres de l’assemblatge de parcel•les d'Hermitage. També s'ha elaborat de forma experimental un vi afectat per la podridura noble procedent de Les Oliviers, però serà difícil que vegi la llum algun dia.

La nostra experiència:

Dins de la cava vàrem provar ampolles finalitzades del seu Saint Joseph Rouge 2008, una anyada que no sembla mostrar senyals de la gran evolució que solen mostrar els vins dels Gonon però que sí que transmet la sensació de poder-lo degustar de bon grat actualment. Un Saint Joseph Rouge 2007 una mica reduït en nas, però que aparentment ens acompanyarà per molts anys, ja que mostra una estructura delineada i una magnífica matèria. També vàrem provar una ampolla del seu Saint Joseph Rouge 2000, any una mica semblant a la collita 2008 i que semblava despertar amb ganes de donar la seva millor cara. Un negre digestiu, no exempt del caràcter més fosc de la Syrah, on les aromes especiades, la fruita més negra i els florals s'havien unit en un buquet deliciós. Gran feina, sens dubte, en una collita mitjana.

Després d'això vàrem passar a provar els vins que ha donat la collita 2009 amb Les Iles Feray 2009 com presentació d'any. Un negre lleuger i fresc sense més vocació que ser un vi de moments de calma. Després vàrem provar les mostres directes de bótes. La primera mostra procedia de Javignas a Tournon, la segona mostra més reductiva procedia de Peygros en el mateix Tournon, i la tercera de Les Oliviers. L'última, impressionant, procedia de les vinyes més ancianes de Saint-Jean-de-Muzols. Allà en Jean ens va explicar allò de la bóta seleccionada de 800 ampolles que portava elaborant des del 2006 i que no s'havia decidit a comercialitzar encara. Va ser un interessant joc, on vàrem apreciar cada una de les característiques que li aporta cada parcel•la i en el que apreciem com l'anomenada variació entre els diferents terres permeten obtenir al vigneron el resultat buscat.

Com succeeix a la Borgonya o a Hermitage, els productors que elaboren tant vins negres com blancs, prefereixen servir abans els negres i després els blancs, i en aquest celler a l'hora del tast se segueix aquesta premissa. El Saint-Joseph blanc Les Oliviers 2009 no el van servir, però si una ampolla finalitzada de Les Oliviers 2008, un blanc opulent però no gras, amb un perfil mesquer deliciós. També vàrem provar una ampolla de Les Oliviers 1998 que presentava un magnífic treball d'evolució que es posava a l'alçada d'alguns Ermitage blanc. Va ser un magnífic final per a una jornada atapeïda al Roine nord.

Annex fotogràfic de la visita: Domaine Pierre Gonon.

3 comentaris :

  1. Hola Víctor,
    Saps on es pot trobar aquest vi per les terres catalanes?
    Salutacions

    Jaume Prim Esteve
    Girona

    ResponElimina
  2. Hola Jaume, perdona la tardança en respondre't però tenia connexió.

    Aquesta es la targeta del seu importador:

    http://www.flickr.com/photos/polakia/2968670767/galleries/

    Si necesites alguna cosa més, ja saps.

    ResponElimina
  3. Hola, Jaume soc l'importador de Gonon, tal i com diu el meu homònim el Víctor quedo a la teva disposició pel que faci falta. Envia'm un mail o em truques i et comento on trovar-lo.

    Gràcies pel teu interés.

    Víctor C.

    ResponElimina