El passat dilluns 26 d'abril es va produir a Casa Fernández la presentació dels vins d'alguns dels productors que treballa en Julien Steinhauser de la botiga barcelonesa de La Part dels Àngels. En aquesta presentació vàrem poder xerrar una bona estona amb els vigneron, pares de les criatures, tastant algunes referències de seu bon treball. Allà vàrem coincidir amb uns quants enòfils, tant amateurs com professionals i vam compartir infinitat d'agradables xerrades. Aquest es un breu relat del que vàrem provar.
Comencem per l'Auxerrois de la mà de la Ghislaine i en Jean-Hugues Goisot (Domaine Goisot a Saint-Bris), viticultors biodinàmics, la sapiència dels quals intenten transmetre als seus vins, expressant el seu caràcter mineral, marcadament calcari de la zona. Provem el seu Bourgogne Côtes d'Auxerre Corps de Gardes 2008, un Chardonnay (o Beaunois de Chablis, com es coneix a la zona aquest raïm) delineat i lleugerament untuós, tant en fragàncies com en textura, i un Saint-Bris Corps de Garde 2008, un Sauvignon deliciós, més mineral que vegetal, net i fresc. Dues mostres d'una dels meus cellers favorites de l'Auxerrois.
Passem a saludar al Franck Grux, que era present com vigneron i com enòleg d'Olivier Leflaive (Domaine/negociant a Puligny-Montrachet) i poder degustar el Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2008 d'Olivier Leflaive. Solc ser bastant crític amb l'ús de la fermentació en bóta i la criança per part d'aquest Domaine, però sens dubte els seus Chablis solen respondre molt millor que els seus vins de la Côte de Beaune, des del meu punt de vista i aquest Tonnerre segueix aquesta dinàmica.
Després de començar amb els blancs del nord de la Borgonya, decidim baixar directament a la Côte Chalonnaise i anar ascendint fins a la Côte de Beaune, i per a això li entrem al Rully 1er Cru La Pucelle 2008 de Paul i Marie Jacqueson, mentre Marie ens explica que La Pucelle es vinifica mitjançant una criança amb només un 20% de fusta nova durant uns 11 mesos. La esmentada criança no es percep en cap moment, sent aquest vi un perfecte introductor a la grandesa de la Borgonya blanca de la Chardonnay.
Tornem a la Côte de Beaune i tornem a trobar-nos amb el Franck Grux qui ens dóna a provar els seus propis vins, vinificats al seu celler de Meursault. Un més que correcte Bourgogne les Grandes Coutures 2008 com targeta de presentació i un Meursault Les Meix Chavaux 2008, una parcel•la que comparteix amb el seu cosí Jean-Marc Roulot i l'acidesa de la qual ens deixa una mica descol•locats, encara que s'aprecia una magnífica fruita, amb un pas vigorós i contundent, tant en nas com a la boca. També provem un Puligny-Montrachet Les Enseignères 2008 que Franck elabora per al Olivier Leflaive, un blanc delineat però no del tot agradable.
Seguim amb l’Alexandre Moreau de Domaine Bernard Moreau et Fils, qui té el seu celler a Chassagne-Montrachet, presentant en aquesta ocasió el seu Chassagne-Montrachet Blanc 2008 i el seu Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2008, marcats també per l'acidesa. Es tracta d'un deliciós mostreig del que ofereix Alexandre en una collita similar a la de l’any 2007, però amb menor matèria. El seu village és dels millors vins comunals i el seu 1er Cru Morgeot, procedeix de les parcel•les La Cardeuse i Fairendes, es mostra amb una major frescor comparada amb altres Morgeot d'altres productors.
A la vora de l'Alexandre es troba l’Henri Boillot, mestre propietari del Puligny-Montrachet 1er Cru Clos de la Mouchère 2008, una parcel•la dins de Perrières de 4 hectàrees amb dret a anomenar-se en l'etiquetatge. Un blanc delineat, llaminer i perfilat. Segurament el blanc de la vetllada, encara que els puristes li atribueixen manca d'autenticitat, es tracta d'un molt bon treball en aquesta collita.
I finalitzada la tanda de vins blancs, comencem amb els negres de la Côte de Nuits amb en Cyprien Arlaud del Domaine Arlaud (Morey-Saint-Denis) com a porta d'entrada a la Borgonya negre. I quina entrada! Cyprien s'està convertint en un elaborador de vins finíssims i frescos, amb un perfil molt evocador. El seu Bourgogne Roncevie Rouge 2007, elaborat amb vinyes situades a Gevrey-Chambertin es mostra obert i fragant, portant també un Chambolle-Musigny 2008 parapetat en les filigranes i l’estil eteri. Un negre molt digestiu i és que fa poc que en Cyprien ha aconseguit el certificat de viticultura biodinàmica.
Just al seu costat es troba l’Emmanuel Humbert de Domaine Humbert Frères (Gevrey-Chambertin), ple de la seva bonhomia que reflecteix tant bé als seus vins, francs i frescos, com el seu Fixin Rouge 2007 i el seu Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2008, que es presenten directes, però no excessivament profunds.
Baixem cap a la Côte de Beaune per a provar el Volnay 1er Cru Les Chevrets 2008 del Domaine Henri Boillot, vinificat a l'antic celler de la família a Volnay, i sembla haver trampejat bé les calamarsades que van assolar Volnay en aquest 2008, ja que es mostra com un negre no excessivament marcat per la falta de maduresa. Bon treball tant en vinya com en el celler.
I acabem aquest breu passeig a la Côte Chalonnaise amb el Rully 1er Cru Les Cloux 2008 d’en Paul i la Marie Jacqueson, un negre lleuger i llaminer, perfecte per als temps estiuencs i amb el mestre Vincent Joblot de Domaine Joblot (Givry) servint el seu Givry Le Pied de Chaume 2008, una mica primari i el seu Givry 1er Cru Clos de la Servoisine 2008, segurament dels vins negres més valorats del sud de la Borgonya i que en aquesta ocasió presenta lleugers indicis d'aromes de verdors, però amb la seva personalitat d’un gran negre.
Una magnífica iniciativa la d’aquest tast que va culminar amb un sopar al costat dels productors al restaurant Via Veneto, però això ja queda en l’àmbit privat.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada